Skötselråd

Det finns en uppfattning om att det är besvärligt att odla dahlior i sin trädgård eller på sin balkong, men det behöver inte vara så. Dahlior är ganska anspråkslösa och lätta att sköta och de kan odlas från knölar, sticklingar eller från frö. Det är sant att dahlior inte kan övervintra i jorden i vårt svenska klimat och i de fall man vill spara sina dahliaknölar måste man därför gräva upp dem och förvara knölarna frostfritt under vinterhalvåret.

Vad kräver en dahlia för att trivas?

Vanlig trädgårdsjord, lite gödsel vid planteringen och sol är egentligen allt som krävs för att dahlior ska trivas. En dahlia i full sol blir praktfull men det går också bra att odla dem i halvskugga. Några odlare tycker till och med att blomningen förlängs något om dahliorna får någon timmes skugga under dagen. En dahlia växer explosionsartat under en säsong (från frö till blomning) och därför behöver man tillföra både näring och vatten regelbundet. Läs mer om hur du sköter om dina dahlior här (Faktablad 1).

Knöl, stickling eller frösådd?

I Sverige odlar de flesta sina dahlior från knölar. I andra länder ser man oftare och oftare att man säljer sticklingar, men det är inte så vanligt hos oss ännu. Däremot testar många att så sina egna dahlior från frö, kanske till och med från sina frön man samlat själv. Vill du lära dig att ta egna frön, läs mer här (Faktablad 2).

En bra knöl ska vara hård och fast, helst inte skrumpen och absolut inte svampig. Allra helst vill man se att det finns liv i knölarna.

Dahlior kan förökas genom att man delar knölen, tar en stickling eller sår dahliafrön. Vill man vara helt säker att båda plantorna blir lika måste man dela sin knöl eller ta en stickling från plantan under tidig vår. Läs mer om hur man delar sina knölar här (Faktablad 3) och tar sticklingar här (Faktablad 4). En frösådd dahlia är däremot inte genetiskt identisk med sina föräldrar och det är därför lätt att korsa fram nya sorter av dahlian.

När man planerar sin odlingssäsong spelar det ingen roll om man väljer att odla knölar, sticklingar eller frön; alla kommer att blomma lika rikligt under säsongen. Läs mer om frösådd av dahlior här. (Faktablad 5)

Vinterförvaring och tidig vår

Som stöd för minnen inför vinterförvaringen bör man ta foton av alla sina dahlior när de blommar som bäst. Det som var så lätt under sommaren att skilja dem åt är näst intill en omöjlig uppgift när bladverket har vissnat ned. Glöm inte att märka knölarna.

Eftersom dahliorna inte tål frost måste man sörja för en bra vinterförvaring under tiden då knölarna ligger i vila. Det bästa sättet att förvara sina knölar är mörkt och svalt kanske i ett garage eller liknande. Men skulle man inte ha den möjligheten att tillgå så kan man självklart förvara sina knölar ändå. Man får bara hantera dem på ett lite annorlunda sätt. Läs mer här. (Faktablad 6). Under vintern bör man titta till sina knölar då och då, mögel till exempel kan smitta lätt. Frampå vårkanten kan man tjuvstarta odlingssäsongen genom att väcka knölar lite tidigare. Läs mer här (Faktablad 7).

Mjöldagg på dahlior? Läs här tips om hur man kan hålla den i chack.

 Var köper jag dahliaknölar?

I vår länksamling hittar du både svenska och utländska som säljer dahlior.

Odlingsåret 

Januari – februari Titta till knölarna då och då; ta bort delar som eventuellt möglat eller som känns svampiga. Duscha dem lite om de ser torra ut.Postorderföretagens sajter är uppdaterade inför vårens inköp. Vill man hitta sin favorit bör man vara tidigt ute.
Mars Nu har knölarna börjat vakna och små ögon börjar synas kring stjälkarna.
April Förodling av knölar för dem som vill.
Maj Nu kan man ta sticklingar från de dahlior som kommit igång bra.
Juni Nu börjar avhärdningen inför utplanteringen och efter sista frostnatten är det fritt för utplantering.
Juli Vattna, gödsla och bind upp stjälkarna. Frösådda och förodlade dahlior går i blom.
Augusti Nu är blomningen i full gång, vattna och gödsla. Njut och plocka bort överblommade dahliablommor (om du inte tänker ta egna frön det vill säga)
September Dahliorna fortsätter att blomma. Nu upphör gödslingen. Plocka av torkade frökapslar.
Oktober Dahliorna blommar ännu. Var beredd med fiberduken när de första kalla nätterna kommer. Ta upp dahliorna för vintern.
November – december Låt torka, ta bort gamla växtdelar och dela eventuellt knölarna. Förbered för vinterförvaring